Bahan-Bahan:
140g tepung gandum
55g caster sugar
115g mentega - sejuk ( kalau guna mentega tanpa garam sila tambah secubit garam dlm adunan nanti)
1 biji kuning telur saiz A
1-2 sudu makan air sejuk - dari peti sejuk
Cara Membuatnya:
1. Satukan tepung dan gula ke dalam mangkuk.
2. Potong mentega kepada ketulan-ketulan kecil dan masukkan ke dalam tepung. Ramas menggunakan hujung jari sehingga adunan menjadi seperti pasir.
3. Campurkan air sejuk dan telur dan pukul sedikt hingga bercampur. Tuangkan perlahan-lahan kedalam adunan tepung dan gaul hingga menjadi doh. Jangan uli doh tersebut ye takut nati jadi liat pulak. Bungkuskan doh tadi dengan plastic wrap dan sejukkan sebentar di dalam peti sejuk (dalam 1/2 jam)
4. Tekan doh ke dalam acuan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C selama 10 minit atau sehingga kuning keemasan.
Tips: untuk mengelakkan pastry menggelembung cucuk-cucukkan sedikit dengan garpu sebelum dibakar.
PASTRY CREAM
Bahan-Bahan:
1/2 cawan gula
2 biji telur
1 biji kuning telur
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan tepung kastard
1 1/2 cawan susu
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanilla
Cara Membuatnya:
1. Satukan telur, gula , tepung jagung dan tepung kastard kedalam mangkuk dan kacau rata.
2. Panaskan susu didalam periuk (bkn didih ye) bila susu agak panas sendukkan separuh kedalam adunan telur sambil mengacau sampai sebati dan tuang balik adunan telur kedalam periuk susu tadi dan masak diatas api yang sederhana sehingga pekat. Padamkan api dan masukkan esen vanilla serta mentega dan kacau hingga sebati
3. Masukkan kedalam mangkuk dan tutup permukaan pastry cream tadi dengan plastic wrap supaya tidak terbentuk lapisan kerak dipermukaannya. Simpan didalam peti sejuk lebih kurang 2 @ 3 jam sebelum digunakan
4. Paipkan pastry cream kedalam 'tart shell' dan hias dengan buah-buahan kegemaran anda. Sapukan permukaan buah dengan madu yang dicampurkan sedikit air supaya buah nampak berkilat.
budak yang tak sabar-sabar nak makan tart |
P/s: iols paipkan sedikit bluberry filling kedalam tart dan baru paipkan pastry cream.. yummm
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment