18 April 2012

RAINBOW CAKE

Untuk pengetahuan uols..resepi ni iols korek dari blog Whisk Kid. Dah lama print tapi tak buat2 sb takut x menjadi..sekali masa blog walking nampak ramai bloggers masak2 yg dah try resepi ni. Antara blogger yg paling glamer sudah tentulah Kak Azlita tu. Bila tgk bukan main cute dan menjdk kek kak ita tu barulah iols confident nk try. Untuk filling dan mendeco kek iols hanya guna fresh cream jenama RICH.
Minta izin ye Kak Ita iols c&p kat sini...so kepada sesiapa yg nak cuba, silakan....




RAINBOW CAKE
By : Whisk Kid
The Martha Stewardt Show, April 2010

2 sticks (226 g) butter, room temp
2 1/3 c (426 g) sugar
5 egg whites, room temp
2 teaspoons vanilla
3 c (426 g) flour
4 tsp baking powder
½ tsp salt
1 1/2 c (355 ml) milk, warmed for 30 sec in microwave to bring to room temp
Red, orange, yellow, green, blue and purple GEL food coloring. Liquid will not be vibrant enough!

Preheat the oven to 350F degrees. Oil and line how ever many 9” cake pans you have (I have three and I just reused them). 

Sift together the flour, baking powder and salt. Set aside.

Cream the sugar and butter, then add the egg whites (I cracked them all into one bowl) and add them a little at a time. Add the vanilla and mix until fully incorporated. Then, alternating between wet and dry, add the milk and flour mixture in two parts.

Divide the batter amongst 6 bowls (It's about 1 c each, but I did it by weight. Weigh your mixing bowl before you begin adding ingredients and then subtract the weight of the bowl from the final measurement after the batter is completed. Divide that number by six and add that weight of batter to each bowl), and then whisk a fair amount of the appropriate food color into each bowl. Keep in mind that the color of the unbaked batter will be the color of the baked batter. Pour into the pans and bake for 15 minutes each. 

When you remove them from the oven, let them rest on the cooling rack, in the pan, for ten minutes. Then flip, cover, and stash them in the fridge to cool quickly. 



Ni pulak versi dah dialih bahasa


RAINBOW CAKE
Rujukan : Zuraini Alias

3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter ~ suhu bilik
2 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis
5 biji putih telor ~ suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau

Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang

Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. 
sapukan juga baking paper dengan butter
Panaskan oven pada suhu 170C

Ayakkan tepung, baking pwder dan  garam ~ ketepikan

Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan  gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih  dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar

Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung

Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan

*timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar

Letakkan pewarna dalam setia bekas dan gaul rata
Masukkan dalam loyang
Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letrak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.

Bila dah masak letak atas redai
Tunggu dia sejuk sekejap dan kemudian terbalikkan
Kemudia boleh lah teruskan membakar pada adunan yang lain satu persatu hingga siap 6 lapisan
Jangan tindih2 kan kek bersama kerana kek mudah melekat dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara satu sama lain.



Masa selongkar2 stok kat dapur terjumpa pulak kepala clown ni. Rasanya iols beli kepala clown ni sblm Harith lahir lg...hahahaha..giler kan iols ni? nak buat lagu mana dah nepsu...klu g bakery supply tu smua iols nk hangkut..tp kek iols ni tak la secantik dan serapi yg dibuat oleh kak ita sifu gitu..







16 April 2012

HAPPY BIRTHDAY AHMAD HARITH


Pada 31 March 2012 yang lalu maka genap lah 2 tahun Ahmad Harith didakapan mami..di belai dan di manja, di marah dan kekadg di cubit juga...hehehehe
Cepat betul masa berlalu..kejap je Ayith membesar. After 5 years of marriage..i never though that i will have you tetapi ALLAH tu maha berkuasa...Ayith menceriakan mami & daddy, membuatkan hidup kami lebih bermakna..Mami doakan semoga Ayith dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan menjadi seorang anak yg berjasa kepada agama, bangsa dan negara..

 My dear little Harith..
when you left in  the dark
where there ain't been no light
 So, boy, don't you ever turn back  
because  mami will always be by your side

when the day u become a  man
right by your side mami will forever stand
to pick up the pieces when you fall
and hold your hand to help you stand tall

and when the day comes when your are on your own
never feel that you are all alone
no matter how near or far apart
mami  always right there in your heart

 whatever you go through
and how cruel the world treats you
remember that mami will always love love you..

HAPPY BIRTHDAY AYITH BABY!


12 April 2012

Malam Yang Sepi..pi..pi..pi...

Hi....wah setgh tahun sekali bru munchol gitu..mcm ni la iols..sibuk melayan karenah bos kecik yg dh makin besar tu..tahap lasak dia...omak ai...pingsan! Dah penat melompat sana sini dah kol 12 mlm baru la tido..tu pon sb iols dh padam lampu..terpaksa la dia tido walaupon sblm nk lelap tu terkelip2 dlm gelap..hehehe gud nite baby ayith..sweet dream..mommy love u..muah!

Ghindunyer nak post gambar2 masakan kt blog..tp tu lah..bila iols baru nk start menaip je..si kecik tu pon kecoh nak menaip jgk..terpaksa la iols ni ngalah..:) Sepanjang iols menyepi ni byk resepi2 baru yg iols cuba..ada yg best dan ada yg hampeh..Insyaallah nati berkesempatan dan diizinkanNYA iols uploadkan utk tatapan uols semua..

Ermmmm..jam pon dah 1.30 pg..moh le kita beradu..Nite2 uols..sweet dream!