26 April 2011

MY MACAROON BAKING EXPERIMENT - PERCUBAAN KE 3 :-))

MACAROONS

Halooooo.....spt yg uolls tau macaroons ni mmg tgh hangat di pasaran skng ni. Smua org dok  cita pasai macaroons ni. Actually iolls penah wat macaroon ni last year tp masa tu nama macaroon ni lom glamer lg kt mesia..Ni kira iols nyer 3rd attempt la..1st attempt..50/50, 2nd all to the dustbin and 3rd attempt..i think still 50/50..hahahaha. Citer pjg2 pon tak guna. Jom kita tgk bahan2 nyer...

Ingredients:
80gm egg white (aged 1 day @ room temp)
60gm caster sugar
pinch of salt

90gm ground almond
140gm icing sugar

Filling;
Nutella Hazelnut Spread

Method:
1. Line 3 baking trays with baking sheet. 
2. Ground the almond & icing sugar together. Sift and put aside
3. With stand mixer using high speed, beat the egg white till foamy and gradually add caster sugar. Beat again    until glossy & stiff peak
4. Fold in the almond mixture and u can add whatever color u like at this stage
5. Spoon batter in piping bag and pipe onto the baking sheet and  let the mac rest for about 30mins
7. Preheat the oven to 140c and bake the macs for about 20-25mins 
8. Remove the macaroons and cool on a wire rack. (if ur having difficulty removing shell, spray a little water (mist) under baking sheet.. let it sit for a few sec and peel it off) 
9. Pipe the Nutella Hazelnut Spread
10. Sandwich with another macaron together.
11. Keep in the fridge to let the filling firm

Happy baking olls....

21 April 2011

SIARAN TERGENDALA...

Hi...salam Jumaat smua! Semoga uolls smua mendpt keberkataan dihari Jumaat yg indah ini...Dah 4 hari iolls tak bersiaran. Bukannyer sb kabel putus atau Tsunami  tp sb anak iolls yg ensem ni dh 3 hari tak mo tidur siang.Biol kepala iolls..bila dia takmo tido maka tergendalalah smua aktiviti2 siang iolls..umah subhanallah..dh mcm tongkang pecah! nk menangis tgk...klu perompak masuk pon x jdk nk merompak sb igt umah org tak duduk..hahahahahaha

Tapi apa2 pon di hari Jumaat yg mulia ni...anak iols telah selamat tido slps mkn semangkuk bubur...(jgn salah anggap ye...iolls x letak ubat batuk tau...) Ni iolls letak gambo dia sebelum dia belayor...:)

* Khas untuk tatapan Daddy...

18 April 2011

RUMAH BARU

Akhirnya dapat jugak iols umah baru...interior design, perabut dan cat baru...
Jangan terkejut ye...iols tak byk duit nak pindah2 rumah ni... umah yang dok sewa skng ni pon dah tak larat nk membayor...hahahahaha

Rumah yg dimaksudkan disini ialah umah blog iols la... Amacam cantik tak? Ni smua hasil usaha my big brother la ni... dia mmg champion dalam hal2 buat blog and website ni..uolls ble intai2 kt sini. . Klu uolls teragak nk wat website utk perniagaan, printing material ke ble la calling2 iolls...(wat sale kejap)..hahahahaha

Ape2 pon iols ucapkan jutaan tima kasih le pada abg iolls yg sokrang ni...klu nak berkenalan leh la singgah umah dia....

PUDING BISKUT LUTUT


Wahhh...dengor nama je trus sentap! Biskut Lutut? Adakah biskut itu dibuat dari rawan lutut? berbentuk lutut? atau kena melutut baru bole beli biskut ni? Mesti mcm2 soklan yg timbul kt kepala hotak uolls kan? Sebenornye biskut lutut ni bkn le spt yang dinyatakan di atas ni... iols merapu je tu...hehehehehe

Ni le ghupernye packaging biskut tu..errr..minta izin yer En.Google..:)


Ceben iolls yg panggil ni biskut lutut...iolls pun tak tau mana dia dpt nama tu.. Tak serupa langsung cam lutut. Iras-iras pun tak dak..

Actually MIL yg suka sgt beli biskut ni...so everytime iols balik kampung dia asyik bekalkan je..so oleh kerana menantu dia yg kreatip ni maka tercipta le Puding Biskut Lutut... jom semak resepi...



PUDING BISKUT LUTUT


Bahan-Bahan;

10 ketul biskut lutut
2 cwn susu segar
2 biji telur
3 sudu besar gula 
(ni ikut tekak iolls ye..klu uolls nk manis bole up sket sukatannyer)
1 sudu teh esen vanilla

Cara;
Satukan smua bahan kecuali biskut
Pukul sedikit supaya gula larut dan adunan sebati
Masukkan biskut dan rendam selama 10 minit.
Sendukkan adunan ke dlm ramekin dan bakar selama 15-20min pada suhu 180C
Bila dh masak boleh le hias ikut suka hati uolls..

14 April 2011

WHAT A DAY!

Salam Khamis smua!!.. today iols cam tak de mood la nak menaip..tp taip gak le sket.:)
Nak citer sket la kt uols..td pagi iols g bayar bil..Pegi ngn ceben iols la..sekali budak kaunter pos mesia tu pon kira la...RM648.64 encik. Sentap ceben iols ! hahahaha. Terketor-ketor dia kuar duit bayor. Cian dia.. i lup u..muah..muah..

Iols pon tak tau awat la skng ni bil letrik umah iols tu mcm makin mahal jer..Dua tiga bulan lps i dh penah komplen kt TNB. Adaka patut bil lektrik sampai RM1k+..ni kes main hantam kira la ni.. sib baik pastu dia hantar bil baru..tersgt murah la pulak.. haih macam2..

Moral of the story..kita pasang lilin je lah yerk...tak pon wat unggun api..hidup cam zaman paleolitik..tp kita tetap pakai kasut GUCCI & LV... hahahahahaha

13 April 2011

HARITH IS 1

A year ago...... 


Now..i am a big boy oredi..


31 march 2011... genap le setahun umur anak iols si Ahmad Harith tu... cpt je masa berlalu..iols wat le bday party kt Mc Donalds kota D'sara. Jemput sedara mara + close frens jer..


Enchanted Tree Cake, tp ni version nk cpt siap..:)

Cuppies for Goodies bag

We are Family...
Thank you for those who managed to came and for all the presents....maafkan le jika iols x sempat memberi layanan mesra kt uols masa tu sb ramai sgt tetamu so uols terpaksa la share2 layanan i tu yerk...:D

FYI balik jer party tu iols n ceben trus pingsan...penat gilos..dh 3 hari 3 mlm x tido wat kek n all the preparations la katakan.. tu bru bday blum wat kenduri kawen lg...hahahahahaha

12 April 2011

MAROLA vs BALLERINA

Hi...uols... dh lama sgt iols tak meng update blog nih. Bukan i malas ye tp sejak2 dh jdk mak ni ada sedikit bz la..
Maklum lah..mana nk jaga anak..mana nk jaga suami...kang tak jaga org lain lak yg jaga laki mak nok! mau pecah dunia..hahahahahaha..

Ni iols nk citer sket la kan... weken lps i dok usya2 website GUCCI...saje cuci mate..:)
pastu ternmpak le satu kasut ni...kasut getah je..tp GUCCI tau.. i pon tunjuk le kt Ceben i..

i: ceben..ceben...cantik kr kasut ni? (sambil tersengeh2)
ceben: kasut apa? berapa henggit?
i: kasut GUCCI..x sampai seribu rasanya..
ceben: ko siap skng ..kt mana ada jaul ni? jom kita g beli!
i: ish...wip tanya je la...(sambil malu2 kucing..)

Pastu ceben pon soh la iols g mandi siap2 nk g makan. OTW tu ceben trus drive masuk KLCC..
i: eh nk wat apa g KLCC?
ceben: kata nk tgk kasut..
i: hehehehehehehehe

time tu dh kol 9pm...so cpt2 le weols jln..sampai jek butik GUCCI iols tanpa berlengah trus terkam la kt tmpt kasut.... bodek2 dpt extra satu lg. punyer lah riang gembira hati iols...dh dpt kasut trus balik..dinner kt umah sb ceben iols dah pokai! hahahahahahaha

ini le kasut iols yg cun gitewwww... cik MAROLA vs Ballerina..