23 June 2011

JUNE HAS COME...

Entry yang dah terover due...2 weeks ago was my Bday. This yr ceben wat surprise dinner wit my family.
We ols having dinner @ Chilli's One Utama. This yr iols byk dpt hadiah dr ceben...:)

1st..... IPAD2

2nd..... HANDBAG 
something that i can match with...:)


3rd ...... DINNER


4th PRESENT ... Ceben belanja colour ghambut... hahahahaha



5th...HEADBAND from my gorgeous sister in law..






22 June 2011

RASPBERRY CLAFOUTIS

Bahan-Bahan:

2 biji telur (Besar)
100g Gula Caster
40g Tepung
200 ml Thickened Cream

Cara Membuatnya:

1. Satukan telur, gula dan tepung didlm mangkuk dan pukul sebati.
2. Masukkan cream dan kacau hingga sebati
3. Tuangkan adunan di dlm bekas yg telah di sapu sedikit butter dan isikan dgn 5 biji raspberry.
4. Bakar pada suhu 160c selama 15-20min hingga keperang- perangan.

Sent from my BlackBerry® smartphone

13 June 2011

BLUEBERRY CHEESE CAKE



Bahan-Bahan
Crust;
200g digestive biscuit
60g cold butter

Filling;
500g cream cheese - iols guna cap Philadelphia
120g caster sugar
1 biji telur
2 biji kuning telur
100 ml fresh cream  
50 ml whip cream
2 tbs tepung - diayak
2 tbs jus lemon

** uols ble guna 1 jenis cream pon x pe. ni sb iols nak abeskan stok cream iols..tp klu pakai whip cream aje sila tambah gula sket sb whip cream tu x manis compare to fresh cream.

Topping;
1 cawan bluberry topping - klu uols kedekut kurangkan pon tak pe. ikut sedap tekak uols lah..:))
2 tbs jus lemon

Cara Membuatnya;
1. Masukkan biskut dan butter ke dalam food processer dan kisar hingga sebati. Keluarkan dan tekan ke dalam loyang  berukuran 8"x3" dan sejukkan dlam peti sejuk selama 15 minit.
2.Pukul cream cheese dan gula caster hingga sebati. Masukkan telur, krim dan tepung. Putar sebentar dan pastikan adunan licin dan tidak berketul-ketul. 
3. Akhir sekali masukkan jus lemon dan putar sebati.
4. Tuangkan kedalam acuan dan bakar selama 40 jam pada suhu 165C.
5. Bila sudah masak renggangkan pintu oven dan biarkan sejuk lebih kurang 1 jam.
6. Angkat dan sejukkan di dlm peti sejuk semalaman. Klu tak sabaq uols ble  ngap je trus..:)
7. Hiaskan dengan blueberry topping




FRUITY BUTTER CAKE


Hi uolls!!! Hari ni iols nak share resepi kek yg iols buat weken aritu sempena nak mengabiskan stok epal, pear n cranberry yg dah sekian lama terperap dlm peti sejuk tu.. hehehehe. tak baek membazir kan? Jom semak resepi..


Bahan-Bahan;
225g unsalted butter
200g caster sugar
1 tbsp ovallate
4 biji telur (gred A)
300g tepung gandum*
1 tsp baking powder*
1/4 tsp baking soda*
1/4 tsp serbuk kayu manis* diayak bersama
2 biji epal - terpulang pada uols kaler apa ek...iols guna epal kaler merah
1 biji pear
100 g cranberries
120ml sour cream

Cara-Cara
1. Kupas epal & pear dan dadukan. Masukkan dalam periuk bersama cranberries tutup dan masak sebentar sehingga agak empuk dan sejukkan..(x yah taruk air ye uols..)
2. Panaskan Oven pd suhu 108C dan lenser loyang berukuran 9"x3". Alas dasar dengan kertas minyak.
3. Ayak tepung, baking powder, baking soda dan sebuk kayu manis dan ketepikan.
4. Pukul butter dan ovallete dan masukkan gula perlahan-lahan hingga kembang
5. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga kembang
6. Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan sour cream sehingga habis. setelah sebati gaulkan buah yg telah sejuk tadi menggunakan senduk kayu @ spatula.
7.  Masukkan adunan kedalam loyang dan  bakar selama 40 minit ke 1 jam.


04 June 2011

FIXING A BROKEN HEART..

Some people may have the nerve to break your heart



and fix all the broken part..



But they never realize that...