Salam Ramadhan smua..dah lama iols tak masuk dapur..ni iols nk kongsi ngn uols kuih raya yg iols buat ni.. jemput lah ye..jgn malu2..
Ha... ni le iols nyer all time favourite kuih raya...KUIH SEMPRIT... a.k.a Bunga Dahlia. seperti biasa utk resepi kuih raya iols selongkar le dpaur CMG .. hahahaha jgn marah ye cik mat. Iols kopipes resepi cik mat kt sini..
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (iols yg kedekut ni pakai buttercup jeww..)
160 g gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
300 g mentega (iols yg kedekut ni pakai buttercup jeww..)
160 g gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
- Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
- Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara
*Note: iols tambah 1 sudu besar tpg gandum. uli sebentar dan rehatkan doh lebih kurang 15min baru iols tekan dlm sarang bunga tu.
salam, mohon halal sis....resepi dan foto
ReplyDelete