28 July 2011

CHOCOLATIEST BROWNIES

Ermmm....dah lama iols tingin nk mkn brownies..bru 2 hr lps dpt buat. Iols amik resepi ni dr BigOven. The verdict is.......iols suka la brownies cenggini, lembut..crumbly, chocolaty and melt in my mouth lah! but for those yg suka brownies yg chewy gooey gitew this resepi may not for u lah...but this really works for my tastebuds..:)

Sila abaikan stoberi iols yg agak berkedut tu...dh lama sgt terperuk dlm peti sejuk..:)

Bahan-Bahan:
3/4 cwn gula caster
3/4 cwn mentega
2 tbsp air
2 cwn chocolate chips (iols guna bitter sweet)
1 tsp esen vanilla
2 biji telur
3/4 cwn tepung
1/2 tsp garam
1/2 tsp baking soda

Cara Membuatnya:
1. Satukan tepung, garam dan baking soda, ketepikan.
2.Masukkan mentega, gula dan air kedalam  periuk dan didihkan sebentar.
3. Angkat dan masukkan 1 cwn chocolate chips dan esen vanilla Kacau sebati. biarkan sejuk sebentar.
4. Setelah agak sejuk masukkan telur sebiji demi sebiji dan masukkan tepung. Kacau hinga sebati
5.Akhir sekali masukkan lebihan coklat tadi. (boleh juga disimpan sedikit untuk ditabur diatas brownies)
6.Tuangkan adunan kedlm acuan ( iols guna square pan  9"x9") yg telah digriskan dan dilapik kertas minyak.
7. Bakar pada suhu 180C selama 30minit.


25 July 2011

EGG IN THE BASKET

Ni breakfast iols wat last week...lupa nk update..tgk roti kt dlm peti sejuk tu cian lak...so ini lah hasil nukilan iols..:)

Bahan-Bahan:
6 kpg roti putih
Minyak zaitun
Scramble egg

Cara Membuatnya:
1. Buang kerak roti..sapukan roti dgn minyak zaitun dan letakkan ke dlm acuan muffin.
2. Bakar roti selama 10 min @ hingga kuning keemasan dlm oven pd suhu 160C
3. Kluarkan dan isikan dgn scramble egg. Sedia utk di hidang..

*best kalau mkn ngn mushroom soup.....yummm. Selamat mencuba ols..


Sent from my BlackBerry® smartphone

22 July 2011

IOLS NAK NAIK PANGKAT...;)

Wah..dupdap dupdap iols rasa..nak naik pangkat ni....ngeeeeeee
tak sabor...x sabor...
cepat le....

Uols pon x sabor ke nak tau?? Kita tunggu je lah sampai time iols update ye...:)

18 July 2011

RED VELVET CUPCAKES UNTUK ROXETTE

Last week iols nyer best fren ROXETTE dr Sri Iskandar datang kursus kt Shah Alam.Awai-awai lg dia dh bgtau iols dia nk rasa cupcakes yg iols wat. Jadi iols pon wat le RVC ni khas utk mu Gozet!
Sib baik Gozet ckp sedap..siap berebut lg ngn anak2 menakan dia....hehehehehehe



14 July 2011

VANILLA CUPCAKES


Bahan-Bahan:
125g mentega
125g caster sugar
2 biji telur
150g tepung naik sendiri - diayak
1 tsp esen vanilla
1 vanilla pod - belah dan kikis isinya (optional)
2 tbsp susu

Cara Membuatnya:
1.Putar mentega dan gula hingga kembang dan masukkan. Masukkan telur sebiji demi sebiji dikuti dgn kedua-dua vanilla dan putar sebentar.
3.Masukkan tepung dan susu.Pukul hingga sebati. Masukkan adunan kedlm paper cup dan bakar selama 20 ke 25 minit pada suhu 180C
4.Setelah sejuk bolehlah dihias dengan topping kegemaran uols.. Iol guna chocolate frosting.



03 July 2011

KISAH HARI INI... MALU, SEDIH & SEBAK

Kisah yg amat memalukan iols hari ni, (drum roll)........................ pakai baju baru tp lupa bukak price tag! hahahahahahahahaha
Sib baik sokrg je org luar yg dpt lihat kejadian memalukan ni...Ape2 pon bak kata kwn iols.... stediiiii...

Kisah sedih & sebak plak..Td masa iols blog walking  ramai blogger2 paparkan kisah sedih psl couple ni..
Ni yg iols cnp  dr blog Khairul. Iols mendoakan semoga mereka tabah mengharungi ujian Allah..


—————————————————————————————————————————-

Kisah Sedih Pasangan Norma dan Talib..

Hari nie ada special entry sikit…Aku sendiri tak tau nak start dari mana dan nak start macamana..
Kalau korang perasan sorang blogger nie.. nama dia Moon.. dia antara kawan yang terapat dengan aku.. dan kalau korang follow blog Moon.. korang mesti tau masalah yang dia dan keluarga tengah hadapi sekarang.. Sebenarnya Moon dah puas fikir panjang samada nak buat benda ni atau tak perlu… so sebagai kawan, aku rasa takde salah pon kalau Moon nak teruskan niat dia.. yang penting dia tau niat dia ikhlas…
-Norma-
Adik ipar Moon menderita menghidap cancer… memula aku dapat tau.. aku pon macam terkejut jugak.. sebab adik ipar moon nie baru jugak kahwin.. lepas tu mengandung.. dan Alhamdulilah selamat melahirkan bayi lelaki yang comel dan sihat.. kita panggil je dia Norma ye.. so, selepas Norma melahirkan anak pertama dia tetiba jatuh sakit.. aku ingat lagi masa tu Moon kata ingatkan penyakit misteri.. siapa tak sedih? orang lain selepas melahirkan anak, gembira menyambut kehadiran orang baru.. lagi-lagi anak pertama.. buat yang ada pengalaman manisnya memeluk anak pertama mesti faham bahagianya rasa tu..
-Norma bersama Rafiq-
tapi Norma tidak menerima nasib sebegitu.. selepas je bersalin Norma stay di rumah Moon.. nasib ada kakak ipar dan abang ipar yang penyayang, prihatin dan mengambil berat.. Moon lah yang menguruskan anak Norma yang bernama Rafiq.  bila pegi hospital, buat check up semua.. barulah tau yang Norma sebenarnya menghidap cancer.. sebak mengenangkan nasib Rafiq yang baru lahir tapi tak sempat merasa belaian seorang ibu.. tak sempat merasa susu ibu.. ok aku sebak. hmmmmm..
Suami Norma, Talib ke hulu ke hilir menguruskan isteri yang terlantar sakit.. aku tak boleh bayangkan bila Moon selalu datang melawat Norma sambil bawak Rafiq… Norma hanya mampu pandang tak mampu membelai bayi kecil itu.. tabahnya Talib suami Norma.. hanya Tuhan yang tau apa ada di hati Talib.. apa ada di hati Norma saat melihat Rafiq..
anak kecil yang tak mengerti penderitaan ibunya
-siapa sangka selepas setahun perkahwinan, dikurniakan cahaya mata dan bermula sebuah penderitaan-
-Talib sentiasa ada disisi isteri-
Dugaan bertimpa-timpa.. sampai Talib pon aku tengok dah susut sangat badan dia.. condition Norma plak tak menentu.. kadang lepas operation dia ok.. kadang dia tak ok.. hati mana lah yang sanggup tengok penderitaan ditanggung mereka..
-Talib bersama Rafiq-
-tangan Norma yang lebam-
-gambar terkini baby Rafiq-
Moon dan suaminya Sutan ni aku kenal dah lama.. diorang baik dan lembut.. aku tau Moon malu, Talib malu nak mintak tolong aku buatkan entry nie.. tapi berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.. dalam serba salah tu aku rasa tak pelah Moon, kita usaha je..kepada sesiapa di luar sana yang rasa ingin sama-sama mengurangkan beban Talib.. korang boleh buat sumbangan ikhlas.
cimb
01070068677528

Noormawati Mohd Rasif
aku rasa ramai yang nak membantu, cuma tak tau cara.. ini tiada paksaan langsung.. tak kira lah kalau kita mampu nak derma RM5 sekalipon, janji ikhlas..kalau ada sikit-sikit sumbangan ikhlas dari korang utk Norma, InsyaAllah duit tu akan keluarga dia gunakan untuk kos rawatan Norma yang menelan belanja ribuan ringgit.. baru-baru nie kos untuk injection je dah menelan belanja 10K dan injection tersebut masih belum diambil.. sumbangan tu juga akan digunakan utk bayaran ambulans.. kos untuk beli susu untuk Norma minum.. dan mungkin selepas ni keluarga Moon akan ikhtiar perubatan-perubatan lain yang dah tentu memerlukan belanja.
Moon malu nak buat benda ni actually.. nampak macam meminta-minta..tapi yang penting niat demi untuk membantu Talib dan anak dia Rafiq, maka Moon dan Sutan terpaksa tolak perasaan malu ke tepi..lagipon aku rasa tak salah kot.. bukan paksaan.. kot-kot korang ada rasa nak bersedekah boleh lah bantu-bantu ringankan beban orang yang dalam kesusahan..
hanya Tuhan yang dapat membalas jasa murni atas sumbangan ikhlas korang.. Sama-sama kita doakan semoga keluarga Talib dilindungi Allah dan semoga Norma cepat sembuh supaya dia berpeluang melihat Rafiq membesar di depan mata dan dapat mencurah kasih sayang buat suaminya Talib… Amin….
-boleh check entry ni sebab dari first day dapat tau Norma dapat cancer sampai keadaan Norma sekarang-
————————————————————————————————————————
Diharap pembaca blog saya dapat membantu sedikit sebanyak bagi meringankan beban ibu muda ini. Dan dapt juga kiranya di panjangkan artikel ini kepada sahabat dan rakan anda yang lain. Sila klik share  untuk dikongsi bersama rakan facebook anda.