29 October 2012

KEK KURMA DENGAN SOS KARAMEL

 Ni kek iols buat untuk raya haji baru ni...kek ni dibuat dengan tujuan nak menghabiskan kurma kat dalam peti sejuk tu. Bagi yang sukakan kurma pasti suka kek kurma ni...lembut & moist gitu! tapi awassss...kek ni agak manis dengan adanya karamel sos tu..Rasanya boleh dikurangkan sukatan gula pada kek kepada 1/2 cawan sahaja sebab sos karamel  tu agak manis...

 BAHAN-BAHAN:
  • 250g kurma - dibuang biji dan dicincang
  • 1 tsp soda bicarbonate
  • 1 1/2 cawan air panas
  • 125g mentega tanpa garam - suhu bilik
  • 3/4 cawan gula perang 
  • 1 tsp esen vanilla 
  • 2 biji telur  - gred A @ suhu bilik
  • 2 cawan tepung naik sendiri - diayak 

Sos Karamel
  • 1 cawan gula perang
  • 300ml dairy whipping cream
  • 1/2 tsp esen vanilla
  • 60g mentega - didadu 


CARA-CARA:

1. Panaskan  oven pada suhu 180°C. Lanserkan acuan kek bersaiz 8 inci dan lapik bahagian bawah dengan 
    baking paper.

2. Masukkan kurma dan soda bicarbonate kedalam mangkuk. Tuangkan air panas dan biarkan selama 20 
    minit sehingga kurma menjadi lembut.(jangan tutup mangkuk)

3. Dengan menggunakan pengadun elektrik,pukul mentega, gula dan esen vanilla sehingga kembang.  
    Masukkan telur sebijik demi sebijik dan putar hingga sebati. Masukkan tepung sedikit demi sedikit 
    berselang seli dangan kurma dan kacau menggunakan sudu besi yang besar hingga sebati.

4. Tuangkan adunan kedalam acuan kek. Bakar selama 40 to 45 minit atau sehingga kek masak.Sejukkan
    sebentar selama 10 minit sebelum dikeluarkan kek keatas redai.

5. Sos Karamel: Satukan semua bahan-bahan sos karamel kedalam periuk dan masak diatas api sederhana. Kacau dan masak selama 3 minit atau hingga mendidih. Perlahankan api dan renihkan lagi selama 2 minit. Tuangkan sos atas kek semasa kek masih suam-suam. Bolehlah dihidangkan...




SALMON IN ASIAN HERBS CRUMB

Rasanya mcm baru je sambut Hari Raya Aidil Adha a.k.a raya korban.. dah 4 hari berlalu rupanyer tp stok daging korban dalam perut ni macam belum habis digest lg...ngeee.. so untuk mengelakkan trafic jam dalam usus ni iolss mkn ikan je seminggu ni ye..


BAHAN-BAHAN:

  • 2 keping fillet ikan salmon
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • 1/2 cawan roti ( iols guna roti baguette.Ambil isi putih sahaja)
  • 3 sudu besar daun ketumbar
  • 3 helai daun limau purut 
  • 1 batang serai - dihiris nipis
  • 2 biji cili merah
  • 1/2 sudu teh jintan manis
  • 1 tsp minyak bawang putih  (boleh ganti minyak bijan)
  • 1 sudu besar jus limau nipis
  • sedikt garam dan sebuk lada hitam sebagai perisa


CARA-CARA:

1. Campurkan roti, daun ketumbar,  limau purut, serai, cili merah & jintan manis kedalam mesin  
     pengisar.  Kisar hingga sebati dan halus. Tuangkan kedalam mangkuk dan masukkan minyak bawang
     putih, jus limau dan perisakan denagn sedikit garam dan serbuk lada hitam dan ketepikan sebentar.

2. Panaskan frying pan dan masukkan 1 sudu besar minyak zaitun. Sapukan ikan salmon dengan sedikit
    garam dan serbuk lada hitam. Bila minyak telah panas masukkan ikan kedalam frying pan, kulit ke
    bawah.  Masak selama 5 minit sehingga kulit agak garing (tak perlu terbalikkan)

3. Bila lapisan kulit telah agak garing padamkan api dan panaskan oven pada suhu 180C. Letakkan 
    adunan     herba tadi diatas ikan. Kaubkan sedikit minyak lebihan gorengan dan tuang diatas lapisan
    herba. Bakar sekejap didalam oven selama 10 minit sehingga lapisan herba kuning keemasan.

Nota: iols guna frying pan yang bertangkai besi so boleh trus masuk dalam oven. Kalau tak de uols boleh transfer ikan tu ke dlm dulang pembakar yang dilapik aluminium foil @ baking paper. sekian..



SAYURAN:
  • 10 batang asparagus
  • 10 batang broccolini
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • 1 sudu besar jus lemon
  • sedikit garam dan serbuk lada hitam untuk perisa 

CARA -CARA:
Panaskan periuk yang berisi air dan sedikit garam. Celur asparagus dan broccolini selama 2 minit. Angkat dan rendam kedalam air sejuk. Apabila sayuran telah agak sejuk keringkan dan gaulkan dengan minyak zaitun, jus lemon, garam dan serbuk lada hitam.




CITRUS PASSION FRUIT PUDDING @ PUDING MARKISA BERLIMAU


Passion fruit @ buah Markisa...sapa yang suka buah ni angkat tangan..
Iols memang peminat passionfruit @ buah markisa ni sebab bau nyer yang wangi gitu. Masa bakar puding ni satu rumah bau wangi jer...pada uols yang tak suka sangat manis-manis puding markisa ni pasti menepati citarasa sb rasa nya yang masam-masam manis dan berkrim gitu..
 
Bagaimana pun masih ada yang tidak pernah melihat atau tahu tentang buah Markisa ni.. so iols kongsikan sedikit info tentang buah ni yang iols pinjam dari En. Wikipedia.. :)

Pokok Markisa atau juga dikenali sebagai buah susu, merupakan sejenis pokok yang menjalar bagi mendapatkan cahaya matahari. Buahnya yang rasa sedikit masam dan manis boleh dimakan begitu sahaja ataupun dijadikan minuman. Kini terdapat jus markisa dijual di pasar raya atau kedai-kedai.

Pokok markisa ini terdapat di kebanyakan negara-negara tropika dan sub-tropika terutama di Australia, India, Kenya, New Zealand dan Hawaii. Markisa ditanam secara komersil di negara-negara berkenaan. Dua varieti yang biasa ditanam untuk tujuan ini ialah markisa berkulit warna kuning (Passiflora edulis f.flvicarpa) dan buah markisa berkulit warna ungu (Passiflora edulis sim).

Terdapat dua jenis markisa, satu berwarna kuning yang tumbuh di dataran tinggi dan satu lagi berwarna ungu. Walau bagaimanapun, rasa kedua-dua jenis ini adalah sama sahaja. Varieti kuning didapati lebih sesuai ditanam di Malaysia kerana boleh mengeluarkan hasil yang lebih tinggi berbanding varieti ungu. Varieti kuning ini telah dibawa ke Malaysia dari Australia dan Hawaii pada tahun 1960-an. Markisa ialah tanaman saka yang menjalar. Buah markisa mengeluarkan sulur paut dari pangkal daun. Bentuk daunnya bulat membujur dan rata di tepi.

Di Malaysia, markisa dari varieti kuning mula menghasilkan buah dalam jangka masa 5-6 bulan selepas tempoh penanaman dan jangka hayat pokok adalah lebih kurang 3 tahun. Lebih kurang 74 hari selepas pendebungaan, bunga akan menjadi buah yang bujur berukuran kira-kira 7 cm dan 6 cm dan mempunyai berat dalam lingkungan 8 g. Buah ini manis serta mempunyai rasa dan bau yang sedap apabila ranum.
Buah markisa boleh didapati sepanjang tahun tetapi puncak pengeluarannya ialah di antara bulan Disember hingga Januari dan Julai hingga Ogos. Indeks kematangan komersil untuk buah markisa adalah apabila buah tersebut jatuh dari tangkainya secara semulajadi. Maka barulah buah markisa tersebut boleh dituai. Ini selalunya berlaku selepas 75 hari selepas proses pendebungaan.

Buah markisa ungu sesuai dimakan mentah manakala buah markisa kuning pula sesuai digunakan untuk penghasilan jus. Pulpa markisa boleh dijadikan jem, agar-agar, perasa ataupun campuran kepada yoghurt dan aiskrim. Selain mempunyai citarasa dan aroma yang unik, jus markisa merupakan sumber yang kaya dengan pro-vitamin A, vitamin C, niasin, dan riboflavin. Ia boleh dijadikan komponen untuk minuman sirap, kek, roti dan susu. Kulit buah markisa pula boleh dijadikan makanan ternakan.

Amacam dah paham? so jom le kita semak resepi puding ni...
 


 BAHAN-BAHAN:
  • 60g mentega - dibiarkan lembut pada suhu bilik
  • 3/4 cawan gula caster
  • 2 biji telur - diasingkan putih & kuningnya
  • 1 biji buah  limau nipis (besar) - disangat kulit luar dan diperah jusnya (1/4 cawan)
  • 2 tbsp  isi buah markisa @ passion fruit
  • 1 cawan susu segar 
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • gula icing untuk hiasan

 CARA-CARA:
  1. Panaskan oven pada suhu 180°C. Lanserkan 4 remekin @  6 cawan kopi ( mcm iols buat tu) . Dengan menggunakan  mixer putar mentega dan gula sehingga kembang dan ringan. Masukkan  kuning telur  satu demi satu dan putar sehingga  sebati

  2. Masukkan kulit limau, 1/4 cawan jus limau nipis, isi markisa dan susu. Ayakkan tepung kedalam adunan dan kacau sebati

  3. Dalam bekas  yang bersih, pukul pukul putih telur sehingga membentuk soft peaks . Kaup balik ke dalam adunan markisa tadi sehingga agak sebati.

  4. Tuangkan adunan kedalam bekas remekin @ cawan tadi. Letakkan kedalam baking pan dan tuangkan air panas sehingga separuh remekin @ cawan. Bakar selama 45 minits atau sehingga puding agak kental dan kuning keemasan.





18 October 2012

SUPERMOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE



Semalam bangun je pagi si kecik tu minta nak makan kek...ermmm memang demand la anak iols ni kan? Bagi tak menghampakan si anak iols pun cuba la resepi dari dapur cik dayang ni..dah lama bookmark tapi tak buat-buat..Iols tak berapa  fanatik sangat coklat-coklat ni..tp memandangkan resepi ni amat mudah dan ringkas serta atas dasar nak abeskan stok coklat  iols pon ON la oven...

Bila dah siap masak tak sempat nak wat topping si kecik tu dah lompat-lompat nak makan. Baru je pusing belakang nak amik pinggang dah berlubang kek tu di korek budak kecik. Apa-apa pun suka budak kecik makan kek ni sambil tunjuk isyarat jari best.. ceben iols yang cute tu pun cakap sedapppp :)
so jom semak resepi..



Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com


Bahan-Bahan:
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (iols guna Harshey)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara Membuatnya :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek (loyang 6-7 inci). Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

16 October 2012

SCRAMBLED EGGS WITH CHIVES


Khas untuk mak-mak yang agak malas di pagi hari...seperti iols..


Ingredients 

2 eggs, at room temperature
2 tbsp thickened cream
3 slices  butterscotch bread or any bread you like
1 tsp  butter
1/2 tsp finely chopped chives

Method;
 
Whisk eggs and cream together in a bowl for 1 minutes (egg should fall in a thin stream from whisk). Set aside until foam has settled.

Meanwhile, preheat grill on high heat. Using a 3 inch  star cookie cutter, cut out 1 star from each bread slice. Place stars in a single layer on grill tray. Grill for 1 minute each side or until toasted. Keep warm until ready to serve.

Heat a  non-stick frying pan over medium heat until hot. Add  the butter and swirl to coat pan base.
add the egg mixture. Cook for 10 seconds  or until mixture starts to set. Using a fork, scramble the eggs. Cook for 5 second or until eggs form creamy curds. Stir in  the chives. Transfer to a plate. Season with salt and pepper and serve immediately with toast.


sarapan tanpa baju..budak banyak cekadak kekdahnya..:)



04 October 2012

BAKED EGGS WITH MUSHROOM & CHEESE

Menu sarapan hari ini...


Hidangan: 3 orang

Bahan-Bahan:

10 biji cendawan butang segar - dihiris nipis
1/2 biji bawang besar - di dadu
1 biji bawang putih
1 tbsp mentega
1/4 cawan parutan keju cheddar
3 biji telur
3 tbsp  krim
1 tsp mentega - untuk menggris


Cara Membuatnya:

1. Panaskan oven 180c. Cairkan mentega didalam frying pan. Masukkan bawang besar yang telah didadu.
    Masukkan cendawan dan bawang putih. Masak sehingga cendawan layu lebih kurang 2-3 minit.  
    Perisakan dengan sedikit garam. Angkat dan ketepikan

2. Sapukan mentega pada mangkuk ramekin ( perlukan 3 ramekins) dan isikan dengan cendawan telah
    dimasak tadi serta taburkan  dengan keju cheddar yang telah diparut. pecahkan sebiji telur kedalam dan
    siramkan dengan 1 tbsp krim. Pastikan jangan terkena kuning telur dan taburkan sedikit garam. Ulangi 
    langkah yang sama untuk ramekin seterusnya.

3. Susun remakin dalam dulang pembakar dan tuangkan air panas kedalam dulang pembakar sehingga
    setengah ramekin. Bakar selama 8-10 minit atau sehingga masak.

3. Angkat dan hidangkan bersama roti yang telah dibakar..





SCONES

Iols dah pernah cuba dua tiga resepi scones sebelum ni tp semua mcm hahahahampess je..but this one is just perfect for me....


Bahan-Bahan:

2 cawan tepung serbaguna
1/3 cawan gula caster
1 tsp baking powder
1/4 tsp baking soda
1/2 tsp garam
115g mentega sejuk - potong kepada ketulan-ketulan  kecil
1/2 cawan kismis - iols guna aprikot kering yang dicincang
1/2 cawan krim masam
1 biji telur (saiz A)

Cara Membuatnya:

1. Panaskan oven 180c

2. Sediakan mangkuk dan satukan tepung, gula, baking powder, baking soda dan garam. Masukkan 
    mentega; gunakan hujung jari anda untuk merelaikan mentega sehingga adunan menjadi seperti serbuk roti
    kemudian masukkan kismis.

3. Dalam mangkuk yang kecil satukan krim masam dan telur. Pukul menggunakan garpu sehingga sebati.

4. Dengan menggunakan garpu, kacau adunan krim masam kedalam adunan tepung sehingga membentuk
    doh. Adunan akan menjadi agak melekit. Jangan uli adunan cukup sekadar menekan-nekan agar doh
    sebati

5. Letakkan doh diatas permukaan yang telah ditabur sedikit tepung dan tekan agar mencapai ketebalan 3/4
    inci. terapkan dengan acuan / potong doh mengikut bentuk yang anda suka. Letakkan ke dalam dulang
    pembakar yang telah dilapik dengan baking sheet. Sapukan permukaan doh dengan sebiji telur yang
    dicampur  sedikit susu segar. Taburkan sedikit gula dan bakar sehingga kuning keemasan selama lebih
    kurang 15 - 17 minit.

6. Hidangkan semasa masih suam bersama mentega dan jem pilihan anda..






01 October 2012

CINNAMON ESPRESSO CHURROS


Resepi Asal: Giada De Laurentiis

Bahan-Bahan Untuk Churros:
1 cawan air
90g mentega
2 tbsp gula
2 tsp serbuk espresso
1 tsp garam
1 cawan tepung gandum 
2 biji telur 
Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan Untuk Cinnamon Sugar
1/2 cawan gula caster
1 tbsp serbuk espresso
2 tbsp serbuk kayu manis

Cara Membuatnya:
1. Satukan kesemua bahan-bahan untuk cinnamon sugar. Gaul rata dan ketepikan

2. Masukkan semua bahan-bahan untuk churros kedalam periuk kecuali tepung dan panaskan sehingga larut 
    dan kecilkan api.

3. Perlahan-lahan masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau menggunakan senduk kayu sehingga 
    adunan sebati dan menjadi doh.

4. Masukkan doh tadi kedalam mesin pengadun. Putar dengan kelajuan sederhana dan masukkan telur.    
    Putar lagi hingga adunan sebati

5. Panaskan minyak untuk menggoreng

6. Masukkan adunan yang telah siap kedalam bag pastri yang dipasang dengan tip (iols guna open star tip)

7. Paipkan adunan ke dalam minyak yang panas dan goreng sehingga kuning keemasan @ garing. Angkat 
    dan toskan minyak yang berlebihan dan gaulkan dengan Cinnamon Sugar.

8. Siap untuk dihidangkan.





KERABU MANGGA MUDAH



Bahan-Bahannya:
1 biji mangga muda - iols guna magga epal
1/2 biji bawang besar
3 biji cili padi
1 biji limau nipis
1 sudu makan gula
1 sudu makan sos ikan
sedikit  garam

Cara Membuatnya;
1. Parut @ cincang mangga (ikut  citarasa uols la nak kasar ke halus ke).
2. Masukkan kedalam mangkuk bersama bawang yang dihiris nipis, cili padi, gula dan sos ikan.
3. Gaul rata, perah limau nipis dan sedikit garam secukup rasa.
4. Sedia untuk dihidang..



10 September 2012

TANDA INGATAN DIHARI RAYA

Syawal pun dah hampir berlalu pergi ..iols baru nak muncul beraya kt blog ni! Macam ni la kehidupan..mcm lautan jugak..ada kala tenang ada kala bergelora. Kalau time  bergelora tu memang tak ada masa la nak melayan perasan kat depan PC ataupun laptop. Ni dapat sedikit ruang baru lah boleh update blog iols yang dah ditumbuhi kulat dan cendawan ni..sure uols pun boring nak menziarah kan sebab dah berbulan asyik cerita sama jer....hehehehehe sorry no....

Sementara masih dibulan Syawal yang mulia ni iols nk ucapkan Selamat Hari Raya maaf lah sekiranya ada penulisan iols yang mengguris hati atau emosi uols semua.

Ni ialah buah tangan yang iols sediakan untuk kengkawan iols yang datang berkunjung aritu. Bertuah badan dah la iols bg makan free siap tapau lagi...hehehehe jgn la kata iols berkira plak..saja gurau. Buat ni pun sebab ramai yang komplen tak penah dapat merasa Red Velvet iols selalu dapat tengok gambo kat FB ja..so lepas ni tak nak bising-bising lagi ye...:)


Kalau nak tempah sila tepon iols ye...:)





10 August 2012

TAT NENAS

 
Rujukan: azlita@masam manis
Hidangan: anggaran 96 keping


Bahan-Bahan:
500g tepung gandum*
100g tepung jagung*
50g tepung kastard*
25g susu tepung* (satukan dalam mangkuk)
400g mentega
120g gula aising
1 tsp garam halus
1 tsp esen vanilla

Untuk Hiasan:
Jem nenas secukupnya - iols guna readymade nyer :)

Cara Membuatnya:
1. Masukkan mentega, gula aising, garam dan esen vanilla ke dalam mangkuk dan kacau sebati menggunakan senduk kayu @ spatula.

2. Masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.

3. Canai doh setebal 1/2 cm dan terap dengan acuan tat. Hiaskan dengan jem nenas.

4. Bakar didalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160C selama 15-20 minit.

5. Sejukkan biskut sebelum disimpan.


EPISOD KUIH RAYA



Ha..punya la busy iols bulan puasa ni sampai tak sempat nak update blog. Sempat update juadah hari ke 3 ja..hamekk ko tup tup dah tinggal 9 hari lagi kita nak berpuasa. Punya la cepat masa berlalu..tapi zaman kecik-kecik dulu nak habes sebulan berpuasa tu terasa lama yang amat sangat..sampai merangkak la..hahaha
Tu zaman kecik-kecik..zaman skang dah jadik isteri  dan mak ni lain..24 jam sehari macam tak cukup ja..banyak perkara nak diuruskan.

Oleh sebab dah dekat nak raya, iols pun luangkan juga masa untuk buat sedikit kuih raya..karang raya kosong ja meja boring pulak. Tahun ni giliran beraya di kampung iols yang nun jauh di utara so my dear ceben jangan sedih-sedih no...:)

Tahun ni tak berapa nk excited buat kuih raya..so buat ala kadar ja. Jom kita tengok kuih raya iols..


BISKUT KELAPA


Rujukan: Singgahsana Kitchen
Hidangan: 120 - 130 keping


Bahan-Bahan:
225g tepung jagung *
150g tepung gandum*
1/2 tsp baking powder * ( disatukan & diayak)
25g serbuk badam
75g kelapa kering (disangai sebentar dan dikisar halus)
125g gula aising
155g butter 
1 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla

Untuk Hiasan:
1/3 cawan kelapa kering
3 titis pewarna hijau
1 biji kuning telur

Cara membuatnya:
1. pukul butter dan gula aising hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan telur. Pukul sampai sebati.

2. Masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh.

3.Canai doh setebal 1/2 cm dan terap dengan acuan yang anda suka dan susun dalam dulang pembakar.   Sapukan permukaan kuih dengan kuning telur dan taburkan kelapa yang telah diwarnakan tadi. Buat hingga habis

4. Bakar dalam oven pada suhu 160C selama 15 minit @ ikut oven masing-masing. Sejukkan biskut diatas jaringan hingga betul-betul sejuk sebelum disimpan didalam bekas kedap udara.





23 July 2012

JUADAH HARI KE 3


Kejap je dah 3 hari  weols berpuasa. Hari ni le baru iols 1st time masak untuk berbuka sb hari 1st and 2nd balik umah mertua..so dia yang masak iols tolong hidangkan jer..muahahaha

Hari ni masak kuih karipap & buah melaka je..lauk ceben iols tapau ye..tu pun ikan bakar je. Iols ngan ceben mmg peminat karipap tp selalunya bila beli sure ada je yang tak kena..tak garing la..tak sedap la, tak best la..memang macam-macam la komen..so demi membanggakan hati seorang suami iols pon cubalah buat karipap. Bila ceben gigit je karipap tu..trus dia tunjuk signal best kt batang hidung iols sambil kata " terbaek la mami!" hahaha...trus kembang kuncup jap. Bila iols rasa memang karipap ni menepati citarasa kami weols berdua lah... rasanya klu dibandingkan dgn karipap Dato' Fazly karipap iols sure menang punye ...hahahaha
Giler perasan iols ni kan? Bukanya apa..excited sebab resepi sendiri...

Apa-apa pun disini iols kongsikan resepi karipap iols. Harap uols suka. Kalau tak suka pun lantak uols lah yang penting ceben iols bagi 5 bintang..hahahaha..



KARIPAP SARDIN


Hidangan: 12 biji saiz sederhana

Bahan-Bahan:

Kulit Karipap;
1 cawan tepung
1 sudu makan marjerin - cairkan
2 sudu makan minyak
5 sudu makan air
sedikit garam

Inti;
1 biji bawang besar ( saiz sederhana) - hiris nipis
1 biji bawang putih - cincang halus
1 tin kecil sardine ( iols guna ayam brand)
6 biji cili padi - dipotong (ikut tahap kepedasan yang uols inginkan)
1 keping asam keping
1 sudu makan daun sup - di hiris halus
2 sudu makan minyak untuk menumis
Gula dan garam secukup rasa

Cara Membuat Doh;
1.  Satukan marjerin, minyak dan garam ke dalam periuk kecil dan panaskan sehingga marjerin cair.

2. Tuangkan ke dalam tepung dan gaul rata.

3. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh dan rehatkan sebentar sebelum digunakan.


Cara Membuat Inti:
1. Didalam periuk tumis bawang besar sehingga agak kekuning-kuningan dan masukkan bawang putih  yang  telah dicincang tadi.

2. Masukkan sardin dan asam keping. Hancurkan isi ikan menggunakan senduk @ garpu.

3. Masukkan cili padi, daun sup dan perisakan dengan gula & garam.

4. Bila agak kering angkat dan sejukkan sebelum digunakan.




BUAH MELAKA


Hidangan: 15 biji (saiz kecil molek :))
Bahan-Bahan:
1/2 cawan tepung pulut
2 sudu makan air kapur - ni kapur mkn sirih tu ye..bkn kapur barus..:)
2 sudu air
1/2 sudu teh pes pandan
1 keping gula enau @ gula melaka - dipotong kiub kecil
1/2 cawan kelapa parut putih  - dikukus, sejukkan dan digaul dengan sedikit garam

Cara Membuatnya:
1. Panaskan air didalam periuk untuk merebus buah melaka.

2. Campurkan tepung pulut, air kapur dan pes pandan kedalam mangkuk dan tuangkan air sedikit demi sedikit uli sehingga menjadi doh yang lembut.

3. Ambil sedikit doh (sebesar ibu jari),  masukkan gula enau dan bulat-bulatkan dan terus masukkan kedalam air yang telah mendidih tadi. Biarkan sehingga ia timbul dan bolehlah diangkat dan golekkan dalam kelapa parut yang telah dikukus tadi.

4. Ulangi proses sehingga selesai.



20 July 2012

RAMADHAN DATANG LAGI...

pix from google

Salam semua... Ramadhan datang lagi...bersyukure sangat kerana masih lagi berpeluang mengecap kenikmatan bulan Ramadhan. Bila tibanya bulan yang mulia ni pasti kita teringat zaman kanak-kanak dulu kan? teringat kemeriahan berpuasa di kampung..tp semua zaman tu sudah berlalu dah tak dapat nak ulang tayang lagi. kalau balik kampung pun skang ni dah tak dapat 'feel' tu. Apa-apa pun iols tetap bersyukur sebab masih lagi dapat merasa kenikmatan bulan Ramadhan. Semoga Ramadhan kali ini akan lebih bermakna dan menjadikan iols seorang insan yang lebih menghargai penciptaNya.

Pejam celik tahun ni merupakan tahun yang ke 8 iols berpuasa sbg seorang isteri dan yang ke 3 sebagai seorang ibu. Pastinya hari raya yang bakal menjelang ini akan lebih meriah dengan telatah anak iols yang makin membesar tu..Nasib baik dia kecik lagi kalau dah besar entah macam manalah ragam dia berpuasa..hehehehe tak sabar nak tunggu saat tu nati..:)

Ok lah..iols nak siap-siap ni nak balik Rembau umah mentua. Di kesempatan ini iols nak ucapkan selamat melakukan ibadah puasa buat semua umat Islam di Dunia ni....


18 July 2012

FRUIT TART

SWEET CRUST

Bahan-Bahan:
140g tepung gandum
55g caster sugar
115g mentega - sejuk ( kalau guna mentega tanpa garam sila tambah secubit garam dlm adunan nanti)
1 biji kuning telur saiz A
1-2 sudu makan air sejuk - dari peti sejuk

Cara Membuatnya:
1. Satukan tepung dan gula ke dalam mangkuk.

2. Potong mentega kepada ketulan-ketulan kecil dan masukkan ke dalam tepung. Ramas menggunakan hujung jari sehingga adunan menjadi seperti pasir.

3. Campurkan air sejuk dan telur dan pukul sedikt hingga bercampur. Tuangkan perlahan-lahan kedalam adunan tepung dan gaul hingga menjadi doh. Jangan uli doh tersebut ye takut nati jadi liat pulak. Bungkuskan doh tadi dengan plastic wrap dan sejukkan sebentar di dalam peti sejuk (dalam 1/2 jam)

4. Tekan doh ke dalam acuan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C selama 10 minit atau sehingga kuning keemasan.

Tips: untuk mengelakkan pastry menggelembung cucuk-cucukkan sedikit dengan garpu sebelum dibakar.


PASTRY CREAM

Bahan-Bahan:
1/2 cawan gula
2 biji telur
1 biji kuning telur
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan tepung kastard
1 1/2 cawan susu
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanilla

Cara Membuatnya:
1. Satukan telur, gula , tepung jagung dan tepung kastard kedalam mangkuk dan kacau rata.

2. Panaskan susu didalam periuk (bkn didih ye) bila susu agak panas sendukkan separuh kedalam adunan telur sambil mengacau sampai sebati dan tuang balik adunan telur kedalam periuk susu tadi dan masak diatas api yang sederhana sehingga pekat. Padamkan api dan masukkan esen vanilla serta mentega dan kacau hingga sebati

3. Masukkan kedalam mangkuk dan tutup permukaan pastry cream tadi dengan plastic wrap supaya tidak terbentuk lapisan kerak dipermukaannya. Simpan didalam peti sejuk lebih kurang 2 @ 3 jam sebelum digunakan

4. Paipkan pastry cream kedalam 'tart shell' dan hias dengan buah-buahan kegemaran anda. Sapukan permukaan buah dengan madu yang dicampurkan sedikit air supaya buah nampak berkilat.


budak yang tak sabar-sabar nak makan tart

P/s:  iols paipkan sedikit bluberry filling kedalam tart dan baru paipkan pastry cream.. yummm

Selamat mencuba...





CREAMY ROASTED PUMPKIN SOUP / SUP LABU PANGGANG BERKRIM


Bila time hujan cuaca sejuk ni ...tekak pun terasa la nak menghirup minuman @ makanan yang panas-panas. Hari ni iols kongsikan resepi pumpkin soup iols yang sangat mudah ni. Pada pandangan tekak iols sungguh smooth & soothing gitu..anak teruna iols memang suka sup-sup ni.. tadi dia makan sambil cakap " ma...yum yum" habis 2 keping roti. Bermakna sedap le tu..hehehehe

Bahan-Bahan:
1/4 biji labu - Potong labu kepada 4 bahagian dan buangkan bijinya ( x perlu buang kulit ye)
1/2 biji bawang holland
2 sudu makan minyak zaitun
1/2 inci halia muda
1/2 ketul kiub ayam - iols pakai Knorr
1 sudu kecil serbuk lada sulah
3 cawan air - kalau guna chicken stok boleh omit kiub ayam tu
1/3 cawan dairy krim 
garam secukup rasa

Cara membuatnya:
1. Masukkan labu dan bawang ke dalam dulang pembakar. Gaulkan dengan minyak zaitun dan sedikit garam. Panggang didalam oven selama 25 minit pada suhu 180C

2. Setelah labu empuk ceduk isi labu dan masukkan ke dalam mesin pengisar bersama bawang, halia, kiub ayam dan 2 cawan air. Kisar sehingga halus

3.Tapiskan bahan yang dikisar tadi kedalam periuk ( bg mendapatkan texture sup yg  silky smooth) dan tambah 1 cawan air lagi. biarkan mendidih dan masukkan krim lada sulah dan garam secukup rasa. Renihkan sebentar dan siap untuk dihidang bersama roti yang di bakar. 


p/s: untuk roti tu iols guna sour dough bread yang disapukan sedikit minyak zaitun dan dibakar didalam oven sehingga kuning keemasan...





SOTONG MASAK ASAM


Ni menu tengahari iols semalam ye..dah seminggu tak pergi pasar..godek-godek dalam esbok ada sutun je..Oleh sebab perasaan malas yg membuak-buak maka inilah masakan yang paling mudah dan ringkas yang penting sedap..hehehehe

Bahan-Bahan:
3 ekor sotong saiz sederhana
2 ulas bawang putih - diketuk
1/2 biji bawang besar - dihiris bulat (klu suka bawang boleh letak sebiji :)
5 biji cili api - dibelah tengah
1 sudu makan sos tiram
1 sudu kecil kicap manis
1 sudu kecil kicap masin
5 sudu makan air asam jawa
1 tangkai daun bawang
2 sudu makan minyak untuk menumis
gula dan garam sekucup rasa

Cara Membuatnya:
1.  Panaskan minyak didalam kuali dan tumis bawang putih hinga kekuningan
2. Masukkan sotong dan kecutkan sebentar. Masukkan sos tiram, kicap, air asam, cili api dan bawang besar.
3. Perisakan dengan gula dan garam secukup rasa dan masukkan daun bawang.
4. Sedia untuk dihidang

Selamat mencuba...



13 July 2012

SUGAR COOKIES BOUQUET

Ni kegilaan terbaru iols ye. Pada sesiapa yang berkenan nak tempah boleh contact iols ...:)


Twinkle-twinkle little star

Kau kunci cintaku dalam hatimu..

i will always love you


Jemput la ke rumah iols yang lagi satu ni ye...http://frenzycupcakes2007.blogspot.com


TEMPAHAN BULAN JUNE

Sebenarnya dah lama tak amik tempahan ni..pejam celik dah 3 tahun iols cuti dari amik tempahan ni sejak dari start pregnant sampai la umur anak dah 2 1/2 tahun. so skang anak dah besar sket teringin pulak nak start balik amik tempahan. Kalau diikutkan dah 5 tahun iols berkecimpung dalam bisnes ni di sebalik nama www.frenzycupcakes.com tp bila dah teruk sangat mabuk mengandung iols jadik malas nak buat lagi..so iols pon tutup la website tu sb selagi tak tutup selagi tu lah  ramai yg dok call tanya nak buat tempahan..bukannya iols nak menolak rezeki tapi paham2 je lah keadaan ibu mengandung kan..hehehehe

Walaupun dah lama cuti tapi iols still ada loyal customers lagi..terima kasih yg tak terhingga buat semua yang masih sudi menempah gitu.....lepas ni pada sesiapa yang nak menempah boleh le contact iols kat http://frenzycupcakes2007.blogspot.com  ye....:)

Ni tempahan oleh Puan Nurul sempena anniversary nye yg ke 5..


Ni pulak dari puan sri Fara...

Ni tempahan dari Ain utk anak sedaranya..

25 June 2012

I'M BEING TOO PAMPERED!

Hi.....hari ni iols tak nak kongsi reseipi masakkan ye tp iols nak kongsi  rasa je. Rasa  bertuah mendapat seorang suami yang understanding gitu.

Suami Uols rasa-rasa la kan...suami-suami uols jenis yang manjakan uols tak? Bukan manja yang gesel-gesel tu ye..'manja' yang jenis lain..jenis yg uols nak apa dia bagi..haa...gitu..:)

Suami iols orang nye cenggitu la..kalau ada rezeki lebih apa yang iols hint kat dia mesti dia belikan..Ya ALLAH..murah rezeki ceben mak gitu uols..hahahah.

Kesian jugak tengok dia kerja siang malam pagi petang gitu. Iols kat rumah  bersenang lenang goyang kaki En ceben pagi-pagi buta lagi dah keluar cari rezeki, tengah-tengah malam kang baru nampak batang hidung..Besar sungguh tanggung jawab dan pengorbanan seorang suami kan? Tambahan pulak nak memuaskan nepsu si isteri yang macam iols ni...tak pernah nyer cukup...

Apa-apa pun iols kongsikan all the surprise elements yang dibuat oleh En. ceben. Ini koleksi terbaru iols sempena 2012 merangkap hadiah birthday gitu..


The opening of 2012

 I am super excited!!
I see orangeeee..
My Bday gift. My new company...super cute!




My bday gift. A lovely anklet

Setinggi penghargaan untuk En ceben. Semoga panjang umur dan murah rezeki..;)You are such a wonderful super husband in the world!

I THINK I'M BEING TOO PAMPERED! am i????


20 June 2012

HAMPER RAYA

Hi selamat pagi semua.... wah hari ni iols bersiaran awal ye...jangan terkejut pulak! Sebenarnya ada yang iols nak sampaikan pada uols semua di hari Khamis ni. Kenapa Hari Khamis?????
Sebelum tu moh kite tengok dulu kelebihan hari Khamis ni..

Hari Khamis merupakan hari yang ke-lima, sebab itu dalam Bahasa Arab ditulis sebagai الخميس yang bermaksud “Yang Ke-lima”. Buat pengetahuan pembaca sekalian, hari Khamis merupakan hari yang baik untuk menunaikan Hajat. Kerana Allah memerintahkan Penunaian. Maka barang siapa yang berhajat kepada manusia, maka hendaklah ia memintanya pada hari Kamis.


Dah baca kan? Jadi sempena Hari Khamis ni iols nak minta jasa baik dan sokongan uols kalau nak tempah hamper raya tempahlah dari iols ye...hahahaha

Bisnes hamper ni iols kongsi dengan BFF iols si Eja Hamid tu. Iols buat ni sebab saja nak tolong ringankan sikit beban di bahu ceben iols tu..mana la tahu kot-kot permintaan melambung hasil promosi dari uols..Alhamdullillah..

Jadi kepada uols yang berminat boleh lah menghubungi nombor yg tertera kt flyer tu ataupun email shahrulhasnidar77@gmail.com

Terima kasih ye uols sebab sudi luangkan masa baca hajat iols ni...sebelum tu jom kita hayati kelebihan hari Khamis yang seterusnya. Semoga kita semua mendapat keberkatannya....insyaallah..


Sumber : Ezlin77

Antara peristiwa yang boleh kita ambil iktibar dan pengajaran berlaku pada hari Khamis menurut sejarah Islam adalah:

1. Nabi Ibrahim bertemu dengan Raja mesir.
2. Saudara-saudara Nabi Yusof berjumpa dengan Nabi Yusof setelah mereka membuang dan
    mengasingkannya.. (pada masa ni, Nabi Yusof sudah jadi Raja Mesir yang terkenal).
3. Bunyamin iaitu saudara kecil Nabi Yusof datang ke mesir dan berjumpa dengan Nabi Yusof.
4. Nabi Yaakub datang ke negeri Mesir juga…untuk bertemu anakandanya yang dirindui.
5. Nabi Musa a.s memasuki mesir pada hari Khamis untuk mengajak firaun menyembah kepada Allah SWT.
6. Rasululllah s.a.w memasuki kota Mekah selepas perjanjian Hudaibiyah.

Sekain itu pada hari Khamis ini juga disunatkan untuk ummat Islam melakukan puasa sunat. Ada banyak fadhilat dan kelebihan berpuasa sunat pada hari ini kerana Rasulullah s.a.w. mengambil berat puasa pada hari Khamis. Dalilnya disunatkan berpuasa hari Khamis:
Pertama: Diriwayatkan dari ‘Aisyah r.a. menceritakan bahawa;“Adalah Rasulullah s.a.w. amat menjaga puasa pada hari Isnin dan Khamis” (Riwayat Imam Tirmizi. Menurut beliau, hadis ini hasan soheh).

Kedua: Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda; “Dibentangkan amalan-amalan di hadapan Allah pada hari Isnin dan Khamis. Maka aku menyukai dibentang amalanku (di hadapan Allah) pada ketika aku berpuasa” (Riwayat Imam Tirmizi).

Zikir hari Khamis – Zikir yang boleh Anda amalkan pada hari Khamis ini ialah:

سُبْحَانَ اللهِ العَظِيمِ
Doa hari Khamis – Di bawah ini adalah doa-doa yang boleh anda amalkan selepas sembahyang 5 waktu pada hari Khamis ini.


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمـنِ الرَّحِيْمِ
اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِيْنَ وَلاَ عُدْوَانَ إِلاَّ عَلَى الظَّالِمِيْنَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى أَشْرَفِ اْلأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ.

Ya Allah, ya Tuhan kami,

Di hari yang mulia ini , kami bermohon ke hadrat-Mu, berilah kekuatan , taufik dan hidayah kepada kami supaya kami dapat memperbaiki diri kami , tambahkanlah ya Allah kepada kami ilmu, iman dan amal. Kuatkanlah tekad dan semangat kami untuk berkhidmat kepada jabatan ini dengan lebih cekap serta cemerlang.

يَا اَلله ُ يَا رَزَّاقُ

Kami memohon kepada-Mu ya Allah, berilah kami iman yang sempurna , ilmu yang memberi manfaat, rezeki yang halal, anak yang soleh, rumahtangga yang bahagia, usia yang berkat, doa yang mustajab, hajat yang tertunai, kesihatan yang berterusan, hutang yang terbayar, keselamatan dan kesejahteraan di dunia dan akhirat.


{رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَّمْ تَغْفِرْلَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ الْخَاسِرِيْنَ}

{رَبَّنَا ءَاتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ}

وَصَلَّى الله ُعَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ

وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ



KEK COKLAT DENGAN ICING PEANUT BUTTER


Hi...hari ni iols malas nak membebel pepanjang. Actually ni entry yg dok terperap dah lama. Iols agak busy nak postkan. Iols buat kek ni sebab tetiba terliur nak makan chocolate cake. Lepas dah godek-godek cenggini le jadiknyer. Untuk uols yang nak cuba silalah ye..jangan segan jangan malu... jemputtttt..

BAHAN-BAHAN

KEK COKLAT
2 cawan gula
1 3/4 cawan tepung serbaguna a.k.a tepung gandum :)
3/4 cawan serbuk koko
2 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1 tsp garam halus
2 biji telur
1 cawan buttermilk* (1 tbsp cuka + susu jadikan secawan)
1 cawan air kopi ( 1 cawan air panas + 2 tbsp nescafe)
1/2 cawan minyak sayuran
2 tsp esen vanila

Cara Membuatnya:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C. Lanserkan 2 loyang 6-inci dan lapik bahagian bawah loyang dengan kertas minyak.

2. Didalam mangkuk besar satukan gula, tepung, serbuk koko, baking soda & baking powder. Kacau sebati. Kemudian masukkan telur, buttermilk, air kopi, minyak dan esen vanila. Putar adunan pada kelajuan sederhana selama lebih kurang 2 minit. Adunan kek ini agak cair ye..so jgn la uols terkejut pulak!

3.Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang dan bakar selama 30-35 minit @ sehingga masak. Sejukkan kek selama 10 minit dan keluarkan dari loyang ke atas redai. Biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dihias.



ICING PEANUT BUTTER
Rujukan: Ina Garten

1 cawan creamy peanut butter 
100g mentega - suhu bilik
1 cawan gula icing
1/4 tsp garam
1/3 cup krim
1/2 tsp esen vanila

Cara Membuatnya:
1. Masukkan peanut butter, gula icing, mentega, garam dan esen vanila kedalam mixer dan putar pada
    kelajuan sederhana sehingga sebati dan berkrim.

2. Masukkan krim dan pukul pada kelajuan yang tinggi sehingga adunan menjadi ringan dan gebu.


COKLAT GANACHE 
Rujukan:  Joyofbaking

227g dark chocolate
180ml dairy whipping cream
28g  mentega

Cara Membuatnya:
1. Potong coklat menjadi ketulan-ketulan kecil dan masukkan ke dalam mangkuk.

2.Panaskan krim sehingga timbul buih-buih halus (bukan mendidih ye ). Angkat dan curahkan ke dalam
   coklat
   biarkan sebentar sehingga coklat mencair dan kacau perlahan-lahan sehingga semua coklat cair dan sebati.

3. Masukkan mentega dan kacau sebati. Pukul menggunakan mixer sehingga adunan menjadi pekat dan licin