13 June 2011

FRUITY BUTTER CAKE


Hi uolls!!! Hari ni iols nak share resepi kek yg iols buat weken aritu sempena nak mengabiskan stok epal, pear n cranberry yg dah sekian lama terperap dlm peti sejuk tu.. hehehehe. tak baek membazir kan? Jom semak resepi..


Bahan-Bahan;
225g unsalted butter
200g caster sugar
1 tbsp ovallate
4 biji telur (gred A)
300g tepung gandum*
1 tsp baking powder*
1/4 tsp baking soda*
1/4 tsp serbuk kayu manis* diayak bersama
2 biji epal - terpulang pada uols kaler apa ek...iols guna epal kaler merah
1 biji pear
100 g cranberries
120ml sour cream

Cara-Cara
1. Kupas epal & pear dan dadukan. Masukkan dalam periuk bersama cranberries tutup dan masak sebentar sehingga agak empuk dan sejukkan..(x yah taruk air ye uols..)
2. Panaskan Oven pd suhu 108C dan lenser loyang berukuran 9"x3". Alas dasar dengan kertas minyak.
3. Ayak tepung, baking powder, baking soda dan sebuk kayu manis dan ketepikan.
4. Pukul butter dan ovallete dan masukkan gula perlahan-lahan hingga kembang
5. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga kembang
6. Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan sour cream sehingga habis. setelah sebati gaulkan buah yg telah sejuk tadi menggunakan senduk kayu @ spatula.
7.  Masukkan adunan kedalam loyang dan  bakar selama 40 minit ke 1 jam.


No comments:

Post a Comment