Bahan-Bahan
Crust;
200g digestive biscuit
60g cold butter
Filling;
500g cream cheese - iols guna cap Philadelphia
120g caster sugar
1 biji telur
2 biji kuning telur
100 ml fresh cream
50 ml whip cream
2 tbs tepung - diayak
2 tbs jus lemon
** uols ble guna 1 jenis cream pon x pe. ni sb iols nak abeskan stok cream iols..tp klu pakai whip cream aje sila tambah gula sket sb whip cream tu x manis compare to fresh cream.
Topping;
1 cawan bluberry topping - klu uols kedekut kurangkan pon tak pe. ikut sedap tekak uols lah..:))
2 tbs jus lemon
Cara Membuatnya;
1. Masukkan biskut dan butter ke dalam food processer dan kisar hingga sebati. Keluarkan dan tekan ke dalam loyang berukuran 8"x3" dan sejukkan dlam peti sejuk selama 15 minit.
2.Pukul cream cheese dan gula caster hingga sebati. Masukkan telur, krim dan tepung. Putar sebentar dan pastikan adunan licin dan tidak berketul-ketul.
3. Akhir sekali masukkan jus lemon dan putar sebati.
4. Tuangkan kedalam acuan dan bakar selama 40 jam pada suhu 165C.
5. Bila sudah masak renggangkan pintu oven dan biarkan sejuk lebih kurang 1 jam.
6. Angkat dan sejukkan di dlm peti sejuk semalaman. Klu tak sabaq uols ble ngap je trus..:)
7. Hiaskan dengan blueberry topping
No comments:
Post a Comment